Programma van excursies

 

Ook in 2017 weer veel natuur- en landschapsexcursies in de polders en landgoederen tussen Den Haag en Leiden
Voor het zesde achtereenvolgende jaar hebben IVN regio Leiden, de Agrarische Natuurvereniging Santvoorde, de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor ‘s Gravenhage en omstreken, de Stichting Horst en Weide en Staatsbosbeheer ook voor 2017 weer een excursieprogramma in elkaar gezet met tenminste 14 excursies onder deskundige begeleiding in de polders en landgoederen tussen Den Haag en Leiden.
Met dit excursieprogramma willen IVN, Santvoorde, AVN, Horst en Weide en Staatsbosbeheer omwonenden bekend maken met de waarden van dit gebied en zo het gebied ook bemind maken bij omwonenden. Hiermee helpen de vijf organisaties het gebied te ontsluiten zonder de waarden ervan aan te tasten. In vorige jaren was het excursieprogramma een groot succes; vanaf 2012 hebben alles bij elkaar honderden mensen aan de excursies meegedaan.

Ook dit jaar zal tijdens de excursies telkens aandacht worden besteed aan planten en dieren, aan het landschap en de ontstaansgeschiedenis en de cultuurhistorie van het gebied.
De eerste excursie dit jaar was een goed bezochte struintocht op 5 februari door het Koninklijk Landgoed “de Horsten” met een bezoek aan het melkveebedrijf van de gebroeders Van Vliet. Twee keer zagen de deelnemers een groepje reeën tegen de bosrand staan en een keer een ijsvogel vissen.

De excursies (en eventuele wijzigingen in het programma) zullen worden aangekondigd op de websites van de IVN regio Leiden (www.ivn.nl/leiden), Santvoorde (www.anv-santvoorde.nl), de AVN (www.avn.nl), de Stichting Horst en Weide (www.horstenweide.org), Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl) en ook op de websites van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg.
Belangstellenden kunnen zich opgeven voor één of meer excursies door een e-mail te sturen naar: ivnleiden@hotmail.com. Dan krijgen ze bericht of ze kunnen deelnemen aan de excursie of dat de excursie intussen is volgeboekt.

Samengevat ziet het excursieprogramma voor 2017 er als volgt uit:

 • 17 juni: zonsopgangswandeling door het Achterbos (05.00 – 07.00 u.),
 • 25 juni: Struintocht door Koninklijk Landgoed “de Horsten” (11.00 – 15.00 u.),
 • 26 juli: Zomeravondexcursie door het Achterbos (20.00 – 22.00 u.),
 • 16 september: Vleermuizenexcursie in het Achterbos (18.30 – 20.30 u.),
 • 14 oktober: Paddenstoelenexcursie in het Achterbos (10.00 – 12.00 u.),
 • 28 oktober: Nacht van de nacht (20.00 – 22.00 u.),
 • 4 november: Natuurwerkdag (v.a. 10.00 u.),
 • 17 december: Geschiedenis- en natuurexcursie op het landgoed Zuidwijk (onder voorbehoud) (10.00 – 13.00 u.).

 

 • In de zomer (juli of augustus): mogelijk een kano-excursie in de Papenwegse en de Zuidwijkse polder (nader bericht volgt t.z.t.).
 • In het najaar (dit jaar voor het eerst) behorend bij dit programma: enkele lezingen, die apart op de websites zullen worden aangekondigd.

 


Vrijwilligerswerk in het bos in 2017:

 • Het vrijwilligerswerk in het hakhoutbeheer van Staatsbosbeheer zal ook in 2017 weer worden voortgezet. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Jenny van Leeuwen (J.leeuwen@staatsbosbeheer.nl) of bij Ed de Meijer (eddemeijer@casema.nl).
 • Voor het vrijwilligerswerk in het hakhoutbeheer in het Koninklijk Landgoed “de Horsten” kunnen geïnteresseerden zich opgeven bij Wim ter Keurs (wjkeurs@gmail.com).
 • Voor het vrijwilligerswerk in het Ommedijkse bos (Maaldrift) kunnen geïnteresseerden zich opgeven bij Johan Kieft (jjkieft@ziggo.nl).